Tuplakuplaan, tuplakuplassa ja tuplakuplasta
*Koronapandemia alkaa 03/2020
*Rintasyöpäepäily ja -diagnoosi 11/2020
*Leikkaus 12/2020
*Sytostaattihoidot 01-05/2021
*Koronarokotukset 03/2021 ja 05/2021
*Sädehoidot 06/2021
*Uusiutumisen estolääkitys alkaa 07/2021
*Koronarokotus 09/2021
*Ensimmäinen kontrolli 11/2021
*Toinen kontrolli 10/2022
*Toisen rinnan pienennys ja syöpäleikatun rinnan arven korjaus 01/2023
*Kolmas kontrolli aikataulutettu 09/2023
*Syöpäleikatun rinnan muokkaus syksy 2023 ja kevät 2024
*Koronapandemia päättyy 05/2023
Tältä näyttää korona-ajan ja rintasyöpään sairastumiseni tuplakupla kalenterimerkintöinä. Tylsiä faktoja. Ne kuvaavat kuitenkin sitä, miten hyvin hoitoni on suunniteltu ja toteutettu. Edes järisyttävä koronapandemia, yllättävä hoitajalakko tai jatkuva hoitajapula eivät ole vaikuttaneet varsinaiseen hoitoon, vaikka kiireettömiä korjausleikkauksia ne ovatkin ymmärrettävästi viivästyttäneet. Kaikkien haasteiden keskellä minut on kohdattu ihmisenä ja yksilönä. Joka kerta. Joka tilanteessa. Joka paikassa. En ole kokenut olevani ”tapaus se-ja-se” tai ”potilas numero 1234”. Olen tavannut inhimillisiä, mukavia, lämpimiä ja huumorintajuisia ammattilaisia, jotka kiireestä huolimatta koronamaskienkin takaa ovat osanneet luoda kiireettömän ja turvallisen ilmapiirin. Arvostan niin.
Tietysti voisin kirjoitella tähän muutakin matkan varrelta. Voisin luetella sytostaatti- ja sädehoitojen sivuvaikutuksia tai kuvailla paksun tukan katoamista. Voisin kertoa siitä, miten korona-ajan etätyö mahdollisti työnteon pian jokaisen sytostaattihoidon jälkeen ja siitä, miten sädehoidot järjestyivät aikaisiin aamuihin, jotta keskelle työpäiviä ei tullut katkoja. Senkin voisin mainita, että Kela-taksikyydit toimivat loistavasti, ja kuljettajien kanssa kävin mukavia ja syvällisiäkin keskusteluja 20 minuutin matkojen aikana.
Varmaan monta muutakin seikkaa olisi. Päällimmäisenä on kuitenkin valtava kiitollisuus saamastani erinomaisesta hoidosta ja vielä edessä olevista pyytämättä tarjotuista toimenpiteistä. Minusta on pidetty ja pidetään jatkossakin hyvää huolta. Erityisesti tänään ajatukset palaavat kaikkeen koettuun, koska on kulunut tasan kaksi vuotta viimeisestä hoidosta. Pää uuden kauniin harmaan tukan alla prosessoi edelleen taka-alalla. Hyvä niin.
Kintsugi on japanilainen taidemuoto ja filosofia, jossa rikkoutuneesta luodaan jotain uutta ja entistä kauniimpaa kokoamalla palat yhteen ja koristamalla saumat kullalla. Särkyneissä ja epätäydellisissä asioissa nähdään elämän haurauden arvokkuus ja kauneus.