Vertaistuki
Essyn koulutetut vertaistukijat tukevat sairastunutta ja läheisiä
- Vertaistukija tukee läsnäolollaan. Hän auttaa sairastunutta ja tämän läheisiä löytämään voimia ja keinoja elää sairauden kanssa.
- Vertaistukijat ovat joko itse sairastaneet syövän tai he ovat sairastuneen läheisiä.
- Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, tehtäväänsä koulutettuja ja vaitiololupauksen antaneita.
- Etelä-Suomen Syöpäyhdistys kouluttaa vertaistukijoita säännöllisesti. Yhdistys ohjaa ja organisoi tukihenkilötoimintaa.
Vertaistukea järjestetään tukea etsivän tarpeiden mukaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Toiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen.
Tapaaminen voidaan sopia yhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. Yhteydenpito puhelimella tai verkossa on myös mahdollista. Tukijat eivät ota kantaa potilaan hoitoihin tai muihin lääketieteellisiin kysymyksiin.
Anna meille palautetta!
Vertaistukeen liittyvät videomme
Voit myös katsoa seuraavat vertaistukeen liittyvät videot Essyn YouTube-kanavalla:
Tutustu Essyn vertaistukija Jussiin.
Millaista oli sairastua syöpään nuorena? Kaksi vertaistukijaa kertoo.
Video, jossa kaksi henkilöä kertovat kroonista syöpää sairastaville tarjolla olevasta vertaistuesta.
Haluaisitko itsellesi tukihenkilön?
Ota yhteyttä oman alueesi neuvontapalveluun tai täytä lomake.
Henkilötietojen käsittely tukihenkilötoiminnassa
Haluan tukihenkilön
Vertaistukea saa myös osallistumalla yhdistyksemme toimintaan. Järjestämme erilaisia tapaamisia, vertaisryhmiä ja kursseja. Ryhmät on tarkoitettu niille, jotka haluavat vaihtaa ajatuksia saman kokeneiden kanssa. Tule rohkeasti mukaan!
Paikallisosastot järjestävät monenlaista virkistystoimintaa eripuolilla Etelä-Suomea. Tutustu osastoihin ja lähde rohkeasti mukaan!
Haluaisitko itse ryhtyä tukihenkilöksi?
Lue lisää tukihenkilötoiminnasta täältä.
Vertaistukijoiden välitys
Helsinki ja pääkaupunkiseutu
p. 044 730 3303 ma−pe klo 9−15 neuvontahoitaja Kirsi Roos
p. 050 4088 420 ma–pe klo 9–15 neuvontahoitaja Satu Forsström
Lahden alue
p. 044 730 3302 tai 044 730 3308, ma–to klo 9–15 tai ajanvarauksella neuvontahoitajalta.
Hämeenlinnan, Riihimäen ja Hyvinkään alue
p. 044 730 3305 ma–pe klo 9–15 neuvontahoitaja Marja Sarvi
OLKA-piste Syöpäkeskuksessa
Olemme mukana OLKA-toiminnassa! OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on HUSin ja EJY ry:n kehittämä toimintamalli.
Syöpäkeskuksen OLKA-piste toimii sairaalan 1. kerroksessa röntgenin aulatilassa kahvion vieressä. OLKAssa voit jutella vapaaehtoistemme kanssa. OLKA-piste on auki, kun vapaaehtoisemme on paikalla. Piipahda katsomaan, onko vertaistukipiste auki tai ota yhteyttä. Aukiolosta ilmoitetaan myös Facebook-sivuilla.
olka@hus.fi ja p. 050 3753914
Toivo-vertaistukisovellus
Essy on mukana Toivo-vertaistukisovelluksessa. Sovelluksen kautta on mahdollista saada vertaistukea. Lue lisää täältä: https://www.essy.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/essy-on-mukana-toivo-vertaistukisovelluksessa/
Toivo-sovelluksesta voit lukea lisää myös sovelluksen omalta sivulta, OLKA-sivustolta: https://olkatoiminta.fi/toivo/
Vertaistalo
Olemme mukana Vertaistalossa! Vertaistalo.fi on valtakunnallinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta myös paikallisesti.
Vertaistalon sisällöntuottajana toimii HUSin ja EJY ry:n kehittämä OLKA®-toiminta.
Vertaistalo on osa Terveyskylää, jota rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä tiivisti yhdessä ammattilaisten, potilasjärjestöjen, potilaiden ja heidän läheistensä kanssa. Terveyskylän rakentamista koordinoi HUS.
Jokaisen syöpään sairastuneen tarina on ainutlaatuinen ja jokainen kokee sairauden omalla tavallaan. Tutustu potilaiden tarinoihin
Vertaistalo auttaa potilaita ja heidän läheisiään löytämään tukea paikasta ja ajasta riippumatta. Sivuilla on hakukone, jolla etsiä apua.
Vertaistalon sivuilla mm. harvinaista sarkoomaa sairastavien vertaistukijan Maarit Kajosaaren haastattelu sekä rintasyöpäpotilaiden vertaistukijan Marjaleena Myntin kaksi haastattelua.
Vertaistukea muualla verkossa
Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla on keskustelufoorumi, jossa voit keskustella nimettömänä muiden sairastuneiden tai muuten syövästä huolestuneiden kanssa.
Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää potilasverkostoja. Ne ovat avoimia syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Suurin osa verkostojen toiminnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa.